Ruokakirjat

Tänne kerään listaa historiallisista ruokakirjoista ja muista aiheeseen liittyvistä teoksista. Saa vinkata jos tietää jonkun, joka puuttuu listasta.

Ruokakirjoja
 

Klemettilä Hannele: Keskiajan keittiö
- Kirja sopii kaikille joita kiinnostaa ruoka sekä historia. Kirja sisältää melkein enemmän historiallista tutkimusta kuin ruokaohjeita ja reseptejä. Varmaan kattavin suomenkielinen teos keskiajan keittiöstä mitä löytyy.

Blomqvist Jukka, Hakomaa Auri: Keskiajan keittiön salaisuudet
- Olde hansan perustajien tekemä keittokirja, joka tuo mukanaan yhtä paljon tunnelmaa kuin ruokaa. Hyviä reseptejä joista osa on helppoja ja osa ei niinkään ja saattaa vaatia harjoittelua. Sisältää mm ohjeita keskiaikaisiin pitoihin osallistuville.


Damm & Son, Viking Cookbook
- Skandinaavisia reseptejä sisältävä keittokirja. Reseptit ovat melko yksinkertaisia ja herkullisia. Sisältää muutaman sivun verran tietoa myös viikinkien ruokatottumuksista sekä kulttuurista yleensä. Lopussa jänniä reseptejä juomien tekemiseen.


Ludvig XV:n keittiömestari: Keittotaidon kannettava käsikirja
- Kirja on peräisin vuodelta 1767 kun kuninkaan keittiömestari vie ohjeensa paikalliselle kirjatoimittajalle, joka tekee niistä kirjan. Kirja on hiukan vaikealukuinen, muistuttaa vähän muistiinpanoja. Sisältää kuitenkin valtavasti tietoa ja reseptejä (ilman kunnon mittoja) ranskan hovista.

Michelle Berriedale-Johnson, Historian herkkuja
- Kirjassa on jaoteltuna eri ajanjaksoihin kuuluvia menuja, jotka voi toteuttaa yhtenäisenä teemana omille pidoille tai sitten napsia parhaat reseptit joka ajanjaksolta alkaen muinaisesta Persiasta päättyen keisarilliseen Kiinaan.
Maggie Black, Deirdre Le Faye, The Jane Austen Cookbook
- Kirja sisältää reseptejä Jane Austenin elinajalta ja kirjan ohjeet on valittu sen mukaan mitä ruokia Austen mainitsee kirjoissaan sekä säilyneissä kirjeissään. Sisältää paljon lainauksia Austenilta, jotka liittyvät ruokaan. Austenfanin ehdoton ostos.Maggie Black, The medieval cookbook.
- Paljon keskiaikaisia reseptejä.

Madeleine Pelner Cosman, Fabulous Feasts
- Kirja sisältää valtavan määrän tietoa keskiaikaisista ja historiallisista pidoista sekä niiden tunnelmista. Paljon reseptejä.Nettisivuja

Paljon suomennettuja reseptejä eri kirjallisuudesta. Osassa reseptejä myös kommentteja ruoan onnistumisesta.
http://tols17.oulu.fi/~pkeisane/sivut/kokkaus.htmlMahtavat sivut keskiaikaisista resepteistä lajiteltuna maakohtaisesti, ruoka-aineittain, vaikeusasteen mukaan, kylmän/kuuman ruoan yms. Löydät täältä mitä vain.
http://www.medievalcookery.com/recipes/Paljon artikkeleita historiallisista ruoista eri vuosisadoilta.
http://www.pbm.com/~lindahl/food.html