sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Vanha vaate, uusi aate

Olen jo pitkään halunnut tehdä jostain vanhasta vaatteesta jotain täysin uutta. Olen aikaisemmin tehnyt UFFilta löydetyistä vanhoista verhoista mekkoja, mutta verhot ovat melkein sama asia kuin ostaisi kangasta. Nyt tarkoitukseni oli tehdä jostain vanhasta vaatteesta jotain uutta.

Kuva peräisin osoitteesta http://www.momlogic.com/2009/04/15_recycled_prom_dreses.php

Kiertelin jonkun aikaa kauppoja ja yksi toistuva teema kaikissa käytetyissä vaatteissa tuntuu olevan eli farkut.  Googlailinkin vähän ja löysin tämän kuvan googlen kuvahaun avulla.

Farkkuhameen tekeminen vanhoista farkuista on jo 60-luvulta peräisin oleva idea, mutta tällä kertaa ajattelin tehdä jotain täysin uutta. Ropeconi lähestyi ja tarvitsin sitä varten tanssiaisasun!
Kyselin sitten kavereilta irkissä ja facebookissa, että sattuisiko kenelläkään olemaan vanhoja farkkuja, joista he haluaisivat päästä eroon. Näin sain 8 vanhat farkut. Loput ostin UFFin tasarahapäiviltä ja ostinkin mahdollisimman paljon koristeita täynnä olevia farkkuja sekä isoja kokoja, joissa on enemmän kangasta. Nyt minulla oli yhteensä 15 farkut.

Farkkumekon tekeminen alkaa siitä, että yrittää leikata vanhoista farkuista sopivan kokoisia paloja. Paino sanalla yrittää, koska osassa saumat menevät miten sattuu, taskut tulevat tielle, vanhoissa farkuissa voi olla reikiä ja farkkukangas on melko mahdotonta ratkottavaa. Lopulta minulle päätyi kuitenkin noin 8 kiloa farkkukangasta.

Otin taskut erilleen ja jaoin palat värijärjestykseen, jossa sitten alkoi rypyttämisurakka. Halusin hameestani alun perin täyden kellon, mutta sen tekemiseen olisi mennyt tuplasti kangasta, joten hame jäi puolikkaaksi. Käytin hameen rypyttämiseen pari viikkoa ja urakka ei vain tuntunut loppuvan. Aivan viime metreillä vielä saumurikin hajosi. Kuitenkin ompelukone vielä jaksoi ja sain kuin sainkin mekon viimein kasaan.


Jämäpaloista väsäilin vielä päivänvarjon sekä viuhkan. Mutta tässä ei kuitenkaan ollut vielä aivan kaikki. Olen jo muutaman vuoden pukeutunut mieheni kanssa yhteensopiviin asuihin, joten hänellekin piti saada vielä puku.

Tällä kertaa en lähtenyt kaikke kangasta etsimään vanhoina farkkuina, vaan ainoastaan koristekankaan osan. Päätin tehdä farkkufrakin. Farkkufrakin kanssa farkut sopivat hyvin housuiksi, joten niistä ei tarvinnut murehtia. Ostin Tallinnasta abakhanista pienen palan farkkukangasta josta syntyi sitten farkkufrakki.

Kuvan otti Henna Warva. 

Eli näin tällä kertaa tuli käytettyä 15 vanhat farkut. Farkkumekon kanssa tanssiminen oli kyllä jo itsessään urheilua kun mekko painoi paljon ja meni edellä, minä tulin perässä :) Mutta oli tämäkin hauska projekti.

4 kommenttia:

 1. Todella hieno asu ja kunnioitettava projekti. Mainiosti oivallettu idea ja toteutus kuvan perusteella onnistunut. Onnittelut hienoista asuista.

  VastaaPoista
 2. Ihana tarina vaatteen takana: kyllä kannatti ja lopputulos on hurmaava =) Itsekin olen väsännyt farkuista mm. kaksi takkia... kyllä siinä sai tosiaan miettiä että miten ja mistä kohion minkin palan leikkaisi, mutta hyviä niistä tuli: toinen on edelleen käytössä, vuoritettuna vanhoilla kauluspaidoilla.

  VastaaPoista
 3. Wau mikä idea! Itekin yritän vanhoja vaatteita jotenkin hyödyntää ompelussa, mutta mitään näin isoa ja kunnianhimoista projektia en ole vielä uskaltautunut tekemään.

  VastaaPoista
 4. Toi on tosi hieno! Hyvin käytetty idea ja kaikkea


  http://tahvoilua.blogspot.fi/

  VastaaPoista